Cykla med hund

Cykla med hunden

Att cykla med hunden är ett utmärkt sätt att motionera den ordentligt. Innan ni ger er ut och cyklar finns några saker man bör tänka på. Att inte börja cykelmotionera hunden i för tidig ålder eller för hårt från start är två av dem.

 

Motion av den unga hunden
Hur lugn din cykeltur än verkar, så innebär cykelmotion ändå att hunden tvingas hålla ett konstant tempo och inte själv har möjlighet att reglera hastigheten och mängden motion. Tänk därför på att din hund bör vara färdigväxt innan den utsätts för den här typen av belastning. Så länge hunden växer bör den få en begränsad mängd motion där den själv kan vara med och reglera hur mycket den rör sig. Generellt sätt kan man säga att det inte är någon god idé att börja cykelmotionera hunden före 18 månaders ålder. Detta är förstås en individuell gräns – en tyngre hund kan behöva mer tid innan ben och leder klarar en större påfrestning.

Inför cykelträningen
För hundar av sådan ras som är känd för att ha höftledsfel eller armbågsfel ska man definitivt ha hunnit röntga hunden innan cykelträning inleds. Om din hund har anmärkning på höfter eller armbågar så bör du rådgöra med din veterinär för att kunna lägga upp ett träningsprogram som bäst passar just din hund.

Inskolning
När du vet att hunden är fysiskt mogen för att klara av cykelmotion så är nästa steg att ”skola in” hunden i cyklandets konst. När du cyklar ska hunden springa på din högra sida, alltså motsatta sidan till när hunden ska gå fot. Anledningen är att du ska befinna dig mellan trafiken och din hund om ni cyklar på trafikerade vägar. Det kan vara lämpligt att lägga in ett kommando när du lär hunden springa bredvid cykeln. Använd exempelvis kommandot ”pedal” när du placerar hunden på din högra sida vid cyklingen. Efter lite träning klarar hunden även att springa lös vid sidan, förutsatt att omgivningen tillåter detta. Att ha hunden lös minskar risken för abrupta stopp om hunden, trots förmaningar, hittar något spännande att lukta på. Se till att du har rastat hunden innan ni ger er iväg på cykelturen. Det minskar risken för plötsliga stopp för att uträtta behov. Till att börja med rekommenderas att skynda långsamt och cykla kortare turer. För hunden är det viktigt att den lär sig hur cyklingen går till och hur den förväntas uppföra sig. Dessutom ska den inte utsättas för allt för stor belastning av ovana muskler.

Underlaget
Det är viktigt att tänka på vilket underlag som hunden motioneras på. Motion på hårt underlag, som asfalt, medför ett större slitage på hundens leder och bör minimeras. Försök att motionera hunden på så mjukt underlag som möjligt. Gräs och sand är allra bäst, men kan vara lite tungt för den som sitter på cykeln. Motionsspår brukar ha utmärkt underlag men här är det av extra stor vikt att hålla hunden kopplad för att inte störa andra motionärer.

”Springer” rekommenderas
Utöver inskolning av hunden krävs även att cyklisten får en viss vana vid att cykla med hunden vid sidan. Det finns en speciell anordning, kallad ”springer”, framtagen just för att sätta på cykeln när du motionerar din hund. Hunden ska då ha på sig en sele och selen fästs vid en arm som sitter fast på cykelns ram. På så vis har hunden motstånd från hela övriga ekipaget om den sackar efter eller försöker stanna eller springa fortare. Det är dock lämpligt att ha koppel på hunden även om springer används, eftersom kopplet gör det möjligt att kontrollera hastiga rörelser från hundens sida.

Reflexer
Oavsett säsong är det alltid på sin plats med reflexer på såväl dig som hunden. Även på ljusa sommarkvällar är det viktigt att synas ordentligt. Tänk på att utrusta dig och din hund ordentligt nästa gång ni är ute och cyklar.

Källa: Agria.se