Skydda din hund från fästingar
Våren är här och fästingen har vaknat till liv på riktigt. Genom att visitera din hund och använda receptfria fästingmedel som finns på apoteket, minimerar du risken för att din hund ska drabbas av fästingburna sjukdomar.
Vår vanligaste fästing, Ixodes ricinus, lever normalt i cirka tre år. Under denna period genomgår den fyra stadier men äter totalt tre blodsmål under hela sin livstid.
Fästingarna är aktiva så fort temperaturen stiger upp emot 4-5 plusgrader, vanligtvis under perioden mellan april och november, men även vid milda vintrar kan du finna aktiva fästingar. Det är alltså inte enbart under de varmaste sommarmånaderna vi behöver frukta detta smittospridande spindeldjur.
Gillar fukt och rådjur
Vanligast är fästingarna i Götaland och Svealand men återfinns i hela södra Sverige och i mindre skala även längs Norrlandskusten.
Fästingarna trivs i fuktiga miljöer och där det finns gott om däggdjur, exempelvis harar och rådjur. De använder dock allt från fåglar till människor som värddjur. Honan befruktas av en hane samtidigt som hon suger sitt sista blodmål från ett värddjur och när hon ätit klart faller hon till marken och lägger tusentals ägg för att sedan dö.
Sprider sjukdomar
Sjukdomar som fästingarna sprider är bland annat borrelios och erlichios. De flesta smittade djur tillfrisknar helt med en antibiotikakur, dock kan en del utveckla kroniska symtom.
Det finns även en art som kallas för ”den bruna hundfästingen”. Den följer med vid import av hundar från sydligare länder då den egentligen inte trivs i vårt kallare klimat. Dock kan de under gynnsamma förhållanden massföröka sig inomhus. Normalt använder den sig av hundar som värddjur men även människor kan angripas.
Visitera hunden
För att skydda din hund mot fästingar kan du använda exempelvis "spot-on"-medlen Frontline eller Exspot som du droppar i hundens nacke. Ett annat alternativ är att använda fästinghalsbandet Scalibor. Då får hunden ett skydd som gör att fästingen inte gärna stannar kvar utan hoppar av igen.
Kom ihåg att det ändå alltid är viktigt att visitera din hund efter promenader i fästingrika områden och ta bort eventuella fästingar så fort som möjligt.
// artikeln skriven av Sofie Lönn